Isnin, 28 Februari 2011

TIMUN BATANG


Syukur dimurahkan rezeki. Tanam timun,timun menjadi.Mungkin juga berkat berkebun seawal jam tujuh pagi. Sememangnya penulis bersarapan pagi didalam kebun,petik apa saya sebagai ulam. Nasi semalam dengan ikan rebus pun jadi.

Nasi semalam..telah 'dihangatkan'berulamkan timun cicah sambal 'jantan' cili api /lada cengit ditumbuk dengan garam kasar tanpa dibubuh apa2 pun agar kepedasannya terbela...
kata orang kelantan.....pedas sungguh....pedas nenggok....

Sarapan pagi penulis memang ringkas tetapi jenisnya makanan berat. Biarlah ia berat sebab untuk ketemu makan tengahari memang lewat........bersambung

16 ulasan:

  1. assalamualaikum,

    bila rezeki berlebihan, leh buat pahala juga selain di jual menambah pendapatan.

    BalasPadam
  2. As salam en zul,
    Dua thn lps saya ada tnm timun btg dua batas. Smpt petik buah 2 kali je sbb lps tu ada kumbang kaler hijau yg mkn daun smpai rosak teruk dn jd kering. Saya tak gunakan racun serangga sbb nk sayur organik. Ada cara tak utk elakkan/hapuskn kumbang ni?

    BalasPadam
  3. Sungguh menyelerakan! saya suka makan timun!

    BalasPadam
  4. cikgu Humairi....
    timun segar.....satu jam dipetik dari kebun.....memang orang suka.....rapuh...lemak....manis....he he...

    BalasPadam
  5. ADRY...

    kumbang kaler hijau..? biasa kaw kebun kena berseh dari rumpai...

    tengok keadaan tanah....kalau tanam sedikit dalam dua batas, elok tempat tu dibakar dengan rumpai kering atau daun kelapa....

    diawal penanaman memang bebas dari serangga.......tapi dua kali memungut hasil......daun menjadi kering.......mungkin benih variati baru alah dengan cuaca........

    Sebab itulah dokementari National Geografic menyelidik benih zaman tok nenek... untuk disimpan dibank benih kat khutub.....

    makanan lebih bernilai dari emas.....

    BalasPadam
  6. ADRY...

    kumbang kaler hijau..? biasa kaw kebun kena berseh dari rumpai...

    tengok keadaan tanah....kalau tanam sedikit dalam dua batas, elok tempat tu dibakar dengan rumpai kering atau daun kelapa....

    diawal penanaman memang bebas dari serangga.......tapi dua kali memungut hasil......daun menjadi kering.......mungkin benih variati baru alah dengan cuaca........

    Sebab itulah dokementari National Geografic menyelidik benih zaman tok nenek... untuk disimpan dibank benih kat khutub.....

    makanan lebih bernilai dari emas.....

    BalasPadam
  7. iaryylr...
    buat acar lagi best kan...

    hari tu banyak dapat barang lama...nampak 2/3 bag pelastik....penuh rumah dengan koleksi..he..he..

    BalasPadam
  8. terliur dengan menu bro...sedap woh..kita kerja macam ni...mmg sedap makan apa saja masa tengah penat2...nikmatnya lain...betul tu...makan tengah hari selalu x leh jangka..sebab sibuk buat kerja.
    iKaN kELi HaSiL dARiPaDA BaHaN KiTar SemULa

    BalasPadam
  9. Kumbang kaler hijau tu kecik je. Suka mkn daun smpai tinggal tulang daun tu. Lps kumbang2 tu mkn daun, daun akn jd kering dn pkk timun pn akn mati. Mgkn betul kata en zul tu sbb benih yg digunakan adlaha benih klon baru dr Thailand. Cpt mbesar dn bbuah, cpt juga matinya..huhu.. En zul asal dr mana ye? Petah kecek Kelate ni? Buat samabal jantan pn tau ni. Saya pn suka sambal jantan ni. Pedah tengango..haha..

    BalasPadam
  10. suka buat acar timun...

    sambal jantan tu pandang pun dah tau pedas..kan

    BalasPadam
  11. Adry..
    orang kelantan gelarkan sambal jantan sbb pedasnya....menebal...
    dongak kebumbung atap....istilah lain.....nenggok....he...he..
    ai...faham ni...tentu orang kelantan..
    juge asal ni....

    saya pernah menuntut di kelantan o.k...

    BalasPadam
  12. ibu intan...

    maaf lewat...balas komen...tak sempat laa...nak uruskan 2 blog....nak buat kerja lagi....
    terfikir juga...nak lupakan dunia blog.....apa pandangan ibu intan...sokong ke tak?.....

    Haa haa....cuba ibu intan buat sambal jantan tu.....mudah je....pedasnya berair biji mata......

    BalasPadam
  13. sambal jantan??

    memang tak boleh nak cuba...

    heheh..

    cuma kalau dapat kongsi sedikit...

    kenapa ya ada sesetengah timun tu rasanya pahit? Adakah sebab terlalu awal dipetik barangkali??

    BalasPadam
  14. wajib ada timun ni kat rumah buat ulam....

    BalasPadam
  15. pendekar berkuda.

    timun pahit..? biasa kat tangkai je...

    alaaaa..pahit tu..ubat...

    BalasPadam
  16. munna..

    timun boleh simpan lama...gulai dgn ikan rebus.....wat nasi berlauk...

    BalasPadam