Antara pisang yang sesuai untuk membuat kerepek..........pisang nangka...pastikan buah betul-betul tua agar senang untuk mengupas........untuk mengelakkan tangan terkena getah pisang disarankan memakai sarung tangan.......
Pisang tanduk........hirisan dilakukan secara melintang atau disagat condong..........
Pisang empat puluh hari......tapi penat sikit untuk mengupas sebab bentuk fizikalnya yang kecil.....tapi dari membazir,elok disagat.........
Pisang-pisang yang telah dikupas kulit bersedia untuk disagat....
Terus kedalam minyak yang panas......berserta sukatan air garam......
Tahap kegaringan perlu diawasi agar .......warna kekuningan sama rata.......
Kedalam kotak simpanan.....menunggu kadar kepanasan menurun......
Dibungkus dalam beg pelastik.......dan dikemaskan menggunakan pengemas eletrik...................
boleh lah nak pergi berniaga........kalau rajin tapi kalau malas makan sendiri je.......he...he.....
umi ayie berniaga kerepek lol..hehe setiap hari goreng kerepek nie and gunakan pisan tanduk..
BalasPadamcucu umie...
BalasPadambermula dari kerepek pisang mungkin satu hari nanti cucu umie akan bergerak lebih jauh....menjadi ahli koperat yg berjaya.....
langkah pertama sudah bermula.......
sukses......
makan sendirilah sambil menonton tv
BalasPadamtak sedar je dah habissss...
ade jiran zie hok dok ujung nun wak bisnes kepek pisang ni..letok gula halus..owoh..sedap ngatttt...wehi sungguh kepek pisang manis..heheh
BalasPadamsayangsayangibu...
BalasPadamhe..he...eh....kalau 2...3...tandan tak akan habis makan nonton tv.....
bawa pergi dekat ceramah atau perjumpaan kaum ibu.......sekejap jee.....tak cukup....
pisang sendiri jual murah2...bu...
kita orang susah bu....nak kan duit begitu lah....kena usha....
zie..
BalasPadamkepek pisang ni..buleh wat belaker, kalu nok hok manih kiter sira nnga gula di jadi belengah......
kalu nok super hok zie khabor tu...memang kener tabur guler aluh....dia kering...
tapi hok sayer wat ni jenih masin...tapi garang kener buh dlm minyok.....
ser lagi minyok jenih berkualiti....bukang hok dalang supik.......
kerepek pisang yg manis2 sedap :)
BalasPadamsyrupmasin...
BalasPadamya.....yang manis lagi sedap...banyak kerja kena gaul air gula......
sebenarnya memang suka makanan mcm ni...tapi..sejak geraham dah tinggal gusi..kena ler beringat2 bila makan..Hmmmm...
BalasPadamkpah kpoh...
BalasPadamkelepek ni pohu jah......pisang kelat lego.....
Wah, sedap la tu..
BalasPadamdah teringin nak makan kerepek pisang.
teringin nak makan pisang la.. pisang goreng, cekodok pisang, kerepek pisang, serawa pisang, kek pisang.. oh, segala2nya pisang..
Saya pantang kerepek pisang ni... pantang jumpa. Alahai, yg baru digoreng tentulah lebih kuat bunyi krrup-krrupnya dan lebih hebat rasa lazatnya. Insya-Allah satu hari sdra Zul boleh menjadi pengeluar kerepek pisang terkenal. Salam bahagia.
BalasPadamselain buat kerepek sy paling suka pisang nangka dibuat pengat..letak sagu biji@mata ikan sikit...sedapppp..
BalasPadamp/s selamat hari bapa.muga jadi bapa mithali.
sha my heart..
BalasPadamada satu lagi.......pisang salai...
cikgu Temuk...
BalasPadamjadi pengeluar?....tak ada lah...cuma
bila pisang tua serentak ,risau juga nanti masak, siapalah nak makan.......
jadi kalau dibuat kerepek ada juga aktiviti masa lapang....lagipun my-org rumah pernah menyertai bengkel makanan ringan anjuran risda......pengalaman tu adalah sikit2...
As salam cikgu...,
BalasPadamPisang2 yg dlm ni semua sy tnm kat sini. Pisang 40 hr kat sini org panggil pisang mantan. pisang kapal yg dlm n3 sy sblm ni dh msk kedua2 tndn serentak. Sedap juga rasanya....mcm pisang bunga..hehe.. Sapa yg tukang goreng kerepek tu?? Kalau nk bg rasa masin, org buh garam waktu mana ye? Cikgu pernah dgr pisang ripi?? Biasanya org guna pisang kapas utk buat pisang ripi ni? Sy pn penah buat dulu...masa bdk2.
Ada pengusaha kerepek pisang di Selangor yg jd jutawan dgn menghasilkn kerepek pisang shj. Beliau bermula dr bawah...dn naik dr satu tangga ke tangga yg lbh tinggi.
BalasPadamNyanyisunyi..
BalasPadampengat pisang/isi sagu biji....
sagu lebih ledap...kuah pun lebih pekat....
oh..ya......
hari bapa..
lupa saya nak buat sajak.....
sukses selalu...t/kasih..
bestnya kerepek pisang.... suka sangat tak kira apa jenis pisang
BalasPadamAdry..
BalasPadamberkenaan kerepek pisang yang nak dibuat masin...
buh garam masa nak dibalik -balikan.....kucar hingga jeliro.....
deruman air garam....berderau dlm minyak panas....hehe....he..
keadaan pisang masa tu ....dah ada sedikit garing....jadi balik-balikan pisang tu.....buh air garam....
selamat mencuba....
ada kursus....elok gi kursus untuk
buat perusahaan, juga diberi sijil.........slmt maju jaya.....
ibu intan..
BalasPadamsedap...kerepek pisang..
time nak raya....haa....sibuk goreng...