Biji benih terung telunjuk mudah membiak.Perhatikan foto diatas....buah terung telunjuk menunjukkan tanda tua, dimana buah telah bertukar warna,dari warna hijau menjadi kuning. Perlu dibiarkan beberapa hari agar ia menjadi kering.
Setelah menjadi kering,amatlah mudah untuk disemai kemudian dialih ketanah atau kedalam pasu besar.
Buah terung telunjuk merupakan sejenis terung dicelor untuk dimakan sebagai ulam. Ada juga yang memakan sebagai ubat.
Bagi mereka yang gemarkan masak asam tentu lebih maklum akan keenakan terung telunjuk....dimasak bersama ikan.
Istimewa terung telunjuk.....kadang-kadang tumboh melata....beranak pinak....subur tak perlu dibaja........
nyum2...
BalasPadamtak penah rasa..
kuning dia menggoda..
miss senget...
BalasPadamtak pernah rasa?......gi beli kat pasar tani.......
kuning?....tu kaler dah tua.....
kuning?....macam logo pengenalan miss senget.....
tok minat make terung..
BalasPadamkpah k-poh..
BalasPadamhuiii....celor...letak atas nasi, masa nasi nok masak...
lepas tu.....cicah sambal...
atau budu.....
mmm...sedap...
Tanamaman sendirikah tu tuan?
BalasPadamx penah tgk real.. :P
BalasPadamadekah kecil dari terung kaler pepel itu? :) boh lam asam pedas sedap kot...hehehhe
kalau orang negeri sembilan gulai terung telunjuk ni dengan ikan keli salai ataupun daging salai masak lemak cili api... best sangat
BalasPadamNorgadis Labuan..
BalasPadambertani untuk menghiburkan hati....riang dikelilingi hijau sayuran.....
mengisi masa agar tidak terbuang....
Norgadis....lama tak ada sajak terbaru....sibuk ya...
melati qistyna mummy....
BalasPadamya....kecil... besar jugalah dari jari telunjuk....
waktu muda bewarna hijau.....memang sedap bubuh dlm asam pedas.....
ibuintan..
BalasPadammasak lemak cili api....huh..pedas tu....pedas negeri...memang pedas..
kita akan cuba masak....mcam tu...
uiks...x pernah tgk ni....nampak macam sedap nehhh....best la blog abg zul...boleh kenal bnyk jenis tumbuhan...teruskan!
BalasPadamkeli oh keli..
BalasPadamyes...nampak senang ...tapi saya dah jadi wartawan tak bergaji...asyik interview pokcik dan mok cik...tanya orang2 lama.....selain merujuk kamus dewan memperlengkapkan fakta tentang pokok2 ni....
selain pengalaman menanam sendiri.....pergi menyangkul pun bawa kamera.Menyimpan jadual bila agak pokok2 jiran sebelah...berbunga dan berbuah...
meronda...ronda2....minta izin tangkap gambar.....kadang2 tu segan...
...apa ke faedah...ambil gambar pokok hutan...tu....pelbagai tangapan...dan nilaian berbeza...
walau apapun keli oh keli....hobi manusia ni berbeza.....o.k.....jumpa lagi.....
masak campur tempoyak, cili api, air ,letak daun kunyit, ikan kembung perggghhh.. sodap!!!
BalasPadamsayang2ibu...
BalasPadamsekarang ni musim durian....ya ..masak campur tempoyak...ikan kembung tu, tapi biarlah ikan segar.....baru ada rasa manis...
eh...haa...ada satu idea...kalau buka kedai makan.....masak cam gini..........
tentu.....ramai pelanggan.......
As salam cikgu,
BalasPadamKelmarin sy dh dtg tgk buah terung ni tp x smpt nk komen.. Ptg ni br blh komen.. Sy x penah tgk terung telunjuk ni. Terung yg dicelur atau dibakar dn cicah budu..perghh sedap tak terkata..haha..
adry...
BalasPadambagus makanan bercelur ni.....berkhasiat, dicicah budu yg sudah tentu mengandungi zat gizi....
budu,...budu.....sarapan nasi dingin....gaul budu....