Tentu ramai diantara kita meminati sayuran petola segi. Rasanya yang manis sesuai untuk dijadikan menu sayuran,sayur lemak putih atau dimasak air bersama soh hoon atau ditambah tauhu kering maupun basah.
Agak sukar menanam petola segi,ancaman serangga perosak boleh menganggu tumbesaran serta kesuburan. Rumit,buah petola segi perlu di masukkan sarung pembungkus atau dibalut untuk mengelakkan serangan seranggan perosak. Diawal penanaman mungkin terselamat.......
lihat buah petola segi membesar dengan baik. Penulis dengan apa cara sekalipun cuba untuk tidak menggunakan racun serangga, yang mana dikhuatiri meninggalkan kesan sampingan.
Bagi penulis, petola segi enak dicelor/rebus..................air rebusan enak dibuat kuah......kalau tawar, mungkin budu boleh membantu........menyelamatkan keadaan......
selamat berbuka...........
Wahhh, mask sayur air, letak lada itam, atau buat sayur lemak putih, smbal belacan....*smbil menaip pon kecur*:P
BalasPadambudu? budu? budu? ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...............................
BalasPadammelati qistyna mummy....
BalasPadameh ada satu sedap...tenne ni wat solok,macam solok lado tu.....kalau ikan tawar lebih,kelapa pula muda, haa......
kito ratoh gitu.....jah......
buoh tenne.....bnyak menu buleh buat, goreng pedas lagi sedap...........
keli oh keli
BalasPadamialah............budu,,,,,budukan pembuka selera....kalau rasa tawar,je..budu boleh jadi penyelamat....
tau tak gulai kawah, pasal apa sedap.....eeeee...kito buh budu....ha..ha...
Aduhai petola... celur saja, masak tumis, masak bening atau masak lemak, boleh & sedap-manis belaka. Agaknya kalau dipanggang (macam terung) pun sedap. Nak cubalah nanti, tumis petola berbudu. Salam bahagia.
BalasPadamAs salam cikgu,
BalasPadamYg ni bkn petola segi tapi ten-ne..hehehe.. Kat Kelate mmg org tak panggil petola jnis ni tp ten-ne. Petola ular dipanggil 'tolo ula'. Rasanya dialek antara yg plg kaya krn terdapat beberapa istilah lbh spesifik. Petola segi atau ten-ne ni sdp dimsk sayur bening, digoreng tumis kicap, dn plg best dicelur dn dicicah budu...
cikgu temuk..
BalasPadampanggang pun sedap cikgu....panas2 tu....cicah sambal tempoyak.....
makanlah banyak seyuran., ia baik untuk kesihatan.....
adry...
BalasPadamten-ne...sudah terbayang segi2nya. Tapi ada cara menguji tua atau muda tene tu,........
tekan segi tersebut,kalau segi tu serpeh......itu menandakan buah petola segi tu muda,bolehlah nak beli.....
jangan pakai redah je........kena yg tua.....bersarang,nak makan cam ner........
ingat tu.....pesan ke orang muda2.........
ha..ha....ha...wa sudah kena laaa.........