Sedap buah ni....Buah Hulu, Baulu, Kek Bahulu....sebutan moden Honey Cake.......
Ramuan.....Telur, Tepung gandum, Gula, Serbuk penaik...................
Ada sedikit bintik2 hitam tu, terpercik bara api sebab bahulu ni dibakar secara tradisional ,menggunakan sarang tembaga. Mungkin terlalu gopah untuk memeriksa, mencuba akan keenakannya. Membuka dan menutup berulang kali membuatkan mata menjadi pedih. Asap dari sabut kelapa,tempurung kelapa menguji kesabaran.................
Walau apapun buah tanpa pokok ni memang sedap.......bila dibuat sendiri,makan panas2......
asap berkepul.........ada untungnya....meriah tanpa gangguan sang nyamuk.........................
Rindu ngan air tgn arwah nenek, arwah pandai buat baulu ni, beso2, lembut, arwah gn telo itik kalau buat baulu ni....
BalasPadamsaya sebut bahulu...sekarang buah hulu ni dah dimodenkan ..siap letak coklat rice dan lain2 perisa..tp sy tetap suka yg origanal....
BalasPadampeerghhhh.... makan petang2x ni sedap ni..... layan kopi secawan....
BalasPadammelati qistina mummy...
BalasPadamya orang dulu2 memang pakar dalam membuat kueh baulu ni....beso2 dan lembut...
sbb mereka rajin adunkan telor...lagipun cara adunan menggunakan alat seperti spring tembaga,lenguh tangan...lee..kita weh,lagipun kita ni ada penyakit sikit....wat kerja sambil lewa....ha..ha....
tapi baulu nenek tu memang best kan......
nyannyisunyi...
BalasPadamasyik makan baulu ni.....kalau kita lapar, 5 biji tu tak sedar.......
cicah teh o ais......
kazman/sue...
BalasPadambaulu buat sendiri...seronok anak2 main api.....
satu rumah berasap.......
teringat masa kita kecil2 dulu....arwah ibu bising2 kita main api.....he...he...
Haha..saya pun tok tau sbb apo baulu ni ore Kelate buoh hulu atau buoh ulu. 'Putung kalong' cikgu kenal dok?
BalasPadamooo... baru tahu namanya honey cake!
BalasPadamAdry...
BalasPadamputung kalong?..DOKNA...Ada waktu2nyo ambo selendar dengat loghat kelate klasik...
wat entri sikit ....boleh.....
insan marhaen....
BalasPadamkek manis...manisnya manis gula....
Betul2... Smpi skang ni x jumpe g yg sesedap arwah... Nak buat sendiri, xtau...huhuhuh
BalasPadam