Ahad, 30 September 2012

SUP KAKI KERBAU / SUP KATEH

Kaki kerbau yang telah dipotong . . . Tapi kerbau tu kenalah disembelih dahulu . . .
Dipanggang di atas bara api untuk memudahkan kulit dibuang . . . .
 Proses menyiang . . . .
Membuat potongan kecil untuk memudahkan proses merebus sekurang- kurangnya 5 jam untuk melembutkan urat serta isi kaki. . . . . Sup kateh kerbau ni memang sedap. . .

Rabu, 26 September 2012

NANGKA MADU

Nangka madu manis serta bersari . Yang pasti rasa satu tentu ulasnya dijamah lagi..Siapa yang makan nangka tentu terkena getah tidak bolih dikias lagi. Berbeza kerana kita memakan nangka dimana ulasnya telah disiang atau diasingkan dari jerami . Sudah tentu getah telah disingkirkan.
Nangka madu kedudukan ulas begitu padat sehingga mengurangkan jumlah jerami. Malah jeraminya juga sedap dimakan kerana rasa manis tidak berkurangan. Sehingga ada yang manis seperti isi.