Ahad, 30 September 2012

SUP KAKI KERBAU / SUP KATEH

Kaki kerbau yang telah dipotong . . . Tapi kerbau tu kenalah disembelih dahulu . . .
Dipanggang di atas bara api untuk memudahkan kulit dibuang . . . .
 Proses menyiang . . . .
Membuat potongan kecil untuk memudahkan proses merebus sekurang- kurangnya 5 jam untuk melembutkan urat serta isi kaki. . . . . Sup kateh kerbau ni memang sedap. . .

5 ulasan:

  1. Sayta biasa juga proses kaki lembu utk dibuat sup. Mmg kerja agak renyah tp bila dah siap...sedap. Pyh nk dpt dup kaki lembu/kerbau ni. Sup gear box tu byk la.

    BalasPadam
  2. Adry...
    Biasa pada raya korban, kateh lembu dibiarkan begitu sahaja, tanpa dipedulikan, mungkin sukar untuk proses menyiang, ialah memerlukan kesabaran......

    proses awal menyalai, menyingkir kulit dengan membuat kikisan menggunakan pisau tajam.....

    bukan saja kateh, malah telinga lembu, juga sedap dibuat sup....he...he...

    ni dah dekat nak raya haji...ha....
    rajin2 le buat sup kaki....

    BalasPadam
  3. X penah lak mkn kerbau, Mak selalu buatkan kaki lembu, kamiorg tau mkn je, buat x tau, tp mmg lamaaaaa Nk mmbuatnya....

    BalasPadam
  4. Melati Qistina Mummy...

    biasa pun kita orang buat kaki lembu juga, tapi ari tu member bagi kaki kerbau....

    dulu tak tau juga, tapi bila tengok mak buat kita orang cuba......tapi memang menjadi.....sayang kalau kaki tu dibuang.....

    lepah ni kita memang kita org tak lepas peluang.....eh sanggup berebut kaki lembu......

    panas le menunggu untuk menyalai........

    eh lama tak singgah blog ni, mana pergi.......

    BalasPadam
  5. Ada je jrg bw, blog sendiri pon bersawang x berupdate, :)

    BalasPadam