Banyak cerita yang hendak dikongsi lebih2 lagi kemeriahan IdulAdha yang lalu. Dikejiranan penulis sambutan begitu meriah. Jamuan makan bertindih masa sehingga sukar memilih yang mana satu untuk didahulukan. Istimewa hidangan sup tulang atau daging singgang.
Perut lembu......begitu rumit ketika menyingkir kotoran namun bila siap direbus ada pula menu istimewa.............masak air asam atau dibuat kerabu......
Daging panggang........teringat ketika penulis masih kanak2 ketika berkerumun dimajlis korban pihak tuan rumah menghadiahkan seketul daging untuk dipanggang beramai-ramai, Bahan asas serta kelengkapan memasak disediakan.
As salam cikgu,
BalasPadamDaging korban yg tulang tu blh dibuat sup atau singgang. Perut mmg sedap direbus dan dicicah atau blh juga buat kerabu..nyum..nyum..
bDaging bakar/panggang tu kena ada dua jenis. Satu yg bergaram kunyit dan satu lagi daging bakar tawar kata org Kelate. Hiris2 cicah dgn sambal air limau/asam.
Adry...
BalasPadamdaging panggang bergaram kunyit....jangan masin sangat, nak ratah bolih makan dgn nasi pun bolih.......
bagi je anak 2, dua cucuk seorang....he..he..
Salam.
BalasPadamSedapnya singgang dan perut masak air asam! Kalau perut muda lagi sedap, kan!
Ummmu Madihah..
BalasPadamperut lembu yg segar...sedap, rasanya manis.....
masak air asam buh cili,perah limau nipis....
ratah gitu je........
Assalamualaikum .. terjumpa blog ini ketika sedang mencari cara2 menanam pokok kancang bendi.
BalasPadamBagus blog ni banyak info.. thanks for perkongsian ilmu di sini :D
Done follow u here.. ada masa sila la berkunjung ke blog saya juga :D
Apapun daging bakar ni memang terliuq di buat nyer.. hahahaa..