Kegunaan daun pisang begitu penting menjelang musim perayaan. Tuah meyebelahi penulis kerana pokok pisang sememangnya ditanam didalam kebun. Untuk membungkus tapai pulut daun pokok getah, daun rambai,daun pokok mahang turut menjadi pilihan. Bagi penulis
mudah memilih daun pisang kerana hanya beberapa pelepah sudah mencukupi untuk membungkus dua kilogram pulut yang siap dikukus.
Beras pulut dalam sukatan sepuluh kilogram. Untung jika dibeli dalam kuantiti yang banyak kerana ada pengurangan dari segi harga......tapi untuk mengolah atau membahagi pada sukatan
memang sukar kecuali kita mempunyai alat penimbang......
Mudah jika kita membeli dalam bentuk paket siap.....sukatan telah ditentukan. Mudah juga untuk mengolah sukatan ragi.
Haa...ini ragi...........penulis beli secara borong murah sikit, tapi kalau beli secara biji.......dalam 30 sen sebiji......... Kalau nak cepat tapai tu masak atau cepat dapat makan 1kg pulut/1biji ragi.....tapi berair dan benyek sikit..........
Setelah pulut dikeluarkan dari alat pengukus.....ratakan diatas talam, biarkan ia sejuk . Taburkan ragi secara sekata.....................kalau nak enak lagi taburkan segenggam gula untuk mengurangkan rasa gas yang menusuk hidung. Siap sedia untuk dibungkus, kalau penat kerahlah anak2 membantu agar cepat siap.....................................kemudian masukkan ke dalam bekas,periuk pun boleh, tutup rapat2 dengan kain. Kalau zaman dahulu orang simpan bawah katil...jangan usik /jangan dibuka dua hari.........kalau tidak tapai merajuk........tak masak......padan muka....he,he....
Haa.....setelah dua hari, dipagi raya...... kita buka bungkusan periuk tadi................berbau manis...........ada bau manis tapai, itu yang berdebar..............wajah pun manis kerana tapai masak dengan baik...............................
jom makan tapeee.......kegemaran orang pantai timur..........kelate ,teganu,pehe..........
tapai....muaz suka makan tapai dan buat tapai....
BalasPadamutk makan sendiri
muaz...
BalasPadamsimpan dalam peti ais.....huh sejuk,
manis dan menyegarkan.......
itulah tapai pulut.........
xtau pon mcmana cara org buat tapai, arwah nenek dl kalau buat x bagi cucunya nengok, nanti x masak katanya....
BalasPadamtp kalau ada tapai daun getah, tapai daun pisang x pandang :P
tak susah buat tapai ni,yng utamanya ragi...kalau ragi tak elok, tapai tak menjadi....
BalasPadamwohoooooo...tapee.............kecur air liur wehhh........")
BalasPadammelati qistina mummy...
BalasPadamtapai bungkus dalam daun getah, eh lagi sedap tu....boleh buat tangkai...
bertangkai-tangkai...kecil..suap pun senang......
kalau ada daun getah saya memang bungkus dengan daun getah.....
muaz....
BalasPadamragi.....saya sentiasa simpan dalam peti ais.....
bertahun pun tak rosak....
As salam cikgu, tapai ni saya suka mkn tp masa raya hari tu saya tak smpt nk mkn tapai... Tapai yg paling unik bg saya, tapai daun getah. Tapai daun pisang ni paling biasa kita jumpa. Jarang nk jmpa org bungkus tapai gna daun rambai skrg ni. Ragi tu ada byk jenis. Yg murah (20 sen sebiji) kna buh byk br manis. Ada yg 50 sen seketul. Dn yg plg baik utk buat tapai, ragi RM1 sebiji.
BalasPadamkeli oh keli...
BalasPadamdemo pandai wat tapee???
kalu nok mudoh wat dalam teperwaree......
makae pakai sudu......hu..hu...
Adry.....
BalasPadamdemo gi mano?? senyap tuuu pah....
hebat rayo dih,sapo entri pun cuti jugok......
ambo pernah kena maroh, sbb kosek tapee hok duk mengeram bawah katil,mujor tak kejut,
kalu kejut...dio meccok........jadi ketu ketab,
baru lelah sajo.......
tapai.......tanpa tapee....
sunyi lah hari raya...............
Cikgu, saya balik kg raya hari tu. Cuti pjg sikit.. Siap gi belarok ke Kerteh. Puah make jem tgh jln.... Dulu2 org buat tapai byk pantang larangnya.. Kalau langgar pantang larang tu, tapai tak menjadi. Ada yg jd masam atau mentah. Skrg ni ragi dh byk pilihan.. Nk manis gna yg mahal. Ramai yg kirim beli ragi ni bila kitorg balik kg. Kat sini takdak ragi yg spesel mcm tu..
BalasPadam