LF..... kenduri kendara kat kg ada menu sayur keladi ni, tapi lucu semula asyik menceduk sayur keladi.....ayam, daging pandang sepi je..... bila dah habis ada yg merajuk......
Keladi pinang plg sedap utk dimasak bening atau asam pedas. Mana perginya ubi keladi pinang dlm foto tu? Tuan kbun nk rebus kot..hehe.. Cikgu ada tanam keladi Johor tak? Keladi pinang dan Johor ni mmg jenis tak gatal.
Wow, kalau tengok pada rupanya, sebab tak pernah lihat dan tak ada ilmu mengenainya, tentu saya tak berani memasaknya. Besar nampaknya batang keladi pinang tu. Sebesar batang pinangkah? Betulkah daun keladi yang termuda juga boleh dimasak sebagai sayur?
cikgu Temuk.... tak lah, tak sebesar batang pinang pun...cuma isinya yg berbintik macam isi buah pinang..... masak daun muda.....tak pernah masak.... kaladi pinang susah hidup....ulat2 daun sukakanya....ia tidak gatal...........
Nk tolong jwb pertanyaan cikgu Temuk. Pucuk muda keladi pinang blh dimkn. Pucuk yg masih bergulung lagi. Ini dari pengalaman krn saya seorg peminat masakan sayur keladi. Keladi pinang ni jenis tanaman tahunan. Secara semulajadinya, bila tiba masanya ia akan mati dan bila tiba musim baru, ia akan tumbuh semula.
Terima kasih kpd sdr Zul, dan Sdr Adry di atas penjelasan lanjut tentang keladi pinang tu.
Saya sendiri meminati masak asam atau lemak keladi (tak tahu jenis apalah yang selama ini saya makan), isi dan batangnya. Kisah daun muda keladi yang boleh dibuat sayur saya dengar daripada rakan-rakan di Filipina dulu. Sekarang tahulah saya, kalau keladi pinang, daun mudanya memang boleh disayur.
IM suka makan gulai kemahang campur siput sedut...
BalasPadamsedapnye....!!!
BalasPadampart hirup kuah tu terasa2..
I/M.....
BalasPadamya campur siput sedut...ni yang best ni.....
tapi proses membersihkan siput tu...tu yg kena sabar.....
miss senget....
BalasPadamratah je keladi tu......jaga2 ada juga keladi yg gatal.....mencekik,aduh........
Salam,
BalasPadamMasak dan panggilklah kami ni ... LF memang suka masakan kampung ni !
keladi ni keladi yang org makan ubinye tu kan? pernah makan.. sedap.. dicampur dengan budu..
BalasPadamLF.....
BalasPadamkenduri kendara kat kg ada menu sayur keladi ni, tapi lucu semula asyik menceduk sayur keladi.....ayam, daging pandang sepi je.....
bila dah habis ada yg merajuk......
Ladybird....
BalasPadamisi keladi pinang sedap oii....lembut je.......
kalau masak air....singgang buh lengkuas.....
laga pula dengan budu.....lauk lain toksir........
Lama x mkn ni sejak dok awing ngan Mak ayah, sbb xtau cemana nak buat dr awal smpi akhir, silap buat jadi gatal lak kan....hehehehe
BalasPadamKeladi pinang plg sedap utk dimasak bening atau asam pedas. Mana perginya ubi keladi pinang dlm foto tu? Tuan kbun nk rebus kot..hehe.. Cikgu ada tanam keladi Johor tak? Keladi pinang dan Johor ni mmg jenis tak gatal.
BalasPadammelati qistina mummy...
BalasPadamkeladi.....kena menyiang,kupas kulit.....keladi pinang tak gatal.....
adry...
BalasPadamisi... ada, awal2 saya dah potong.......
isi pun singgang sekali......
tanam keladi pun ada musuh....
babi hutan.....
Wow, kalau tengok pada rupanya, sebab tak pernah lihat dan tak ada ilmu mengenainya, tentu saya tak berani memasaknya. Besar nampaknya batang keladi pinang tu. Sebesar batang pinangkah? Betulkah daun keladi yang termuda juga boleh dimasak sebagai sayur?
BalasPadamcikgu Temuk....
BalasPadamtak lah, tak sebesar batang pinang pun...cuma isinya yg berbintik macam isi buah pinang.....
masak daun muda.....tak pernah masak....
kaladi pinang susah hidup....ulat2 daun sukakanya....ia tidak gatal...........
Nk tolong jwb pertanyaan cikgu Temuk. Pucuk muda keladi pinang blh dimkn. Pucuk yg masih bergulung lagi. Ini dari pengalaman krn saya seorg peminat masakan sayur keladi. Keladi pinang ni jenis tanaman tahunan. Secara semulajadinya, bila tiba masanya ia akan mati dan bila tiba musim baru, ia akan tumbuh semula.
BalasPadamsedapnya keladi...buat masak lomak, keladi pinang ni sama dgn keladi lambok ke?
BalasPadamAdry...
BalasPadamia akan mupus....patut laa...tetiba hilang.....
tapi anak2 baru muncul kembali....
itulah peel keladi pinang.....
muaz...
BalasPadamgi mane muaz.....
lama ilang ni....???
Terima kasih kpd sdr Zul, dan Sdr Adry di atas penjelasan lanjut tentang keladi pinang tu.
BalasPadamSaya sendiri meminati masak asam atau lemak keladi (tak tahu jenis apalah yang selama ini saya makan), isi dan batangnya. Kisah daun muda keladi yang boleh dibuat sayur saya dengar daripada rakan-rakan di Filipina dulu. Sekarang tahulah saya, kalau keladi pinang, daun mudanya memang boleh disayur.