Pelbagai variati pisang di Malaysia. Penulis berusaha mengumpulnya sebagai koleksi. Pisang susu walaupun pertama kali menanamnya tetapi telah menampakkan hasil yang baik. Memperolihi dua pokok anak benih dari seorang kawan dan ditanam berdekatan diantara satu sama lain, syukur kedua-duanya berbuah serentak.
Pisang susu memang enak, manis serta lemak. Memang sesuai dengan namanya susu, isi bewarna putih manakala kulitnya pula mudah dikupas. Penulis menggaul pisang susu dengan sedikit tepung gandum serta air yang secukupnya untuk membuat sesuatu yang lebih istimewa.
Apa..?... ha..ha....cekodok pisang.
Itulah rezeki.....kita elak dari membeli dengan menanam apa saja yang boleh dijadikan makanan.
Ubi ubian serta pisang makanan dulu2........tapi ia tetap menjadi pilihan.....
pisang susu sedap, sya makan gitu je lemak manis
BalasPadamAs salam tuan,
BalasPadamPisang susu ni ada nama lain tak? Pisang perak kot.. Kat Pahang, dipanggil sekodok ye bkn cekodok. Kalau Kelate panggil jemput pise je..hehe..
😂😂😂jeput pise
Padampisang..makan gitu pn sedap kan incek zul...
BalasPadamkasih ibu...
BalasPadamsatu tandan tak habis....saya hadiahkan rumah orang kenduri....dia orang berjamu hari mengupas bawang....he..he...
adry...
BalasPadamcekodok juga...saya silap taip nak cepat...
pisang susu memang sedap....manis...tak ada rasa kelat....
nama lain....Kena rujuk jab pertanian....
hok lembik,...kito wat jeput jugok......he..he...
mis senget.....
BalasPadampisang sekarang ni mahal....
beli sikit tak cukup.....
anak ramai.....hu...hu...
As-salam
BalasPadamRasanya tak pernah makan pisang susu tu. Kalau boleh dibuat cekodok, bolehlah juga digoreng saja dengan tepung, ya?
Harga pisang sekarang memang tinggi. Saya congak-congak, pisang berangan bersaiz sederhana berharga 40 sen atau lebih di kawasan saya ni. Uuuh!
Sdr ZPB ada tak menanam pisang Raja? Cukup susah nak cari benihnya.
Ckgu Temuk..
BalasPadampisang raja?....saya akan cuba bertanyakan teman2...kut2 mereka ada benihnya....
saya kena ronda2......
IM lebih suka makan pisang berangan..
BalasPadamI/M...
BalasPadampisang berangan....memang sedap berbau harum...
tapi yg betul2 masak.....
Untungnya Ada tanah yg luas yg boleh dimanfaatkan.... Berbudi kpd tanah, x rugi....
BalasPadamBr dpt pisang monyet Mak mertua kirim Dari kampung, x sempat buat cekodok pon, anak mkn gitu je... Hehehe
melati qistima mummy...
BalasPadamsekarang semua jenis pisang ada harga.....
yg tercabut dari tangkai pun masih dijual......paling tidak digoreng buat cekodok....
pisang susu ni boleh tak digoreng
BalasPadampisang susu ni boleh tak digoreng
BalasPadam