Bunga kantan tergolong dalam keluarga zingiberaceae. Popular di kalangan masyarakat melayu dijadikan perencah masakan terutamanya nasi ulam @ nasi kerabu. Bagi penggemar makanan, seperti laksa berusaha mendapatkannya untuk menambah keenakkan pada makanan tersebut.
Kantan yang saya tanam mengambil masa dua tahun untuk mengeluarkan kuntum-kuntum bunga. Mungkin faktor kemarau menjadikan tanah kering yang tentunya tidak sesuai untuk pokok kantan. Pokok kantan memerlukan tanah lembab sedikit berair, hidup subur di bawah celahan pokok, seperti pokok pisang, tidak memerlukan pencahayaan yang begitu banyak. Antioksida yang terdapat dalam tumbuhan ini baik untuk kesihatan.
2 ulasan:
dulu2 sblm kenal pokok kantan ingatkan pokoknye kecik jer rupa2nyer merimbun
LINA..
Ada juga mereka yg bertukar dgn pokok lengkuas.....sekali imbas memang sama......
anak2 generasi baru....bagaimana ya...tinggal dikaw.. perumahan....langsung tak mengenalinya..........
Catat Ulasan