IKUT MENGIKUTI

Khamis, 14 Januari 2010

PISANG NANGKA


Warna kulit pisang nangka ketika muda adalah hijau.Pisang nangka enak dibuat gorengan atau pengat.Ada setengah dari kita gemar jadikan makanan ringan seperti kerepek (dihiris nipis direndam dalam larutan air garam dan digoreng)

Berat per tandan 11-14 kg terdiri dari 6-8 sisir dan setiap sisir terdiri dari 14-20 buah.Panjang buah 24-28 cm dengan diameter 3,5 cm.Harga dipasaran mencecah seringgit lapan puluh sen hingga dua ringgit satu kilogram.Ini membuatkan penjual goreng pisang panas kadang-kadang mengeluh kerana harganya boleh dikatakan tinggi.

Jadi kalau ada tanah kosong di belakang rumah , ringan-ringankanlah tulang , mari kita tanam pisang nangka.Boleh buat duit...........

2 ulasan:

wakparpu berkata...

pisang nangka buat pengat/digoreng sedap sungguh....kat umah wak cuma ada pisang kelat air...

Unknown berkata...

Pisang nangka ngan pisang bakar lain yr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...