IKUT MENGIKUTI
Khamis, 14 Januari 2010
PISANG NANGKA
Warna kulit pisang nangka ketika muda adalah hijau.Pisang nangka enak dibuat gorengan atau pengat.Ada setengah dari kita gemar jadikan makanan ringan seperti kerepek (dihiris nipis direndam dalam larutan air garam dan digoreng)
Berat per tandan 11-14 kg terdiri dari 6-8 sisir dan setiap sisir terdiri dari 14-20 buah.Panjang buah 24-28 cm dengan diameter 3,5 cm.Harga dipasaran mencecah seringgit lapan puluh sen hingga dua ringgit satu kilogram.Ini membuatkan penjual goreng pisang panas kadang-kadang mengeluh kerana harganya boleh dikatakan tinggi.
Jadi kalau ada tanah kosong di belakang rumah , ringan-ringankanlah tulang , mari kita tanam pisang nangka.Boleh buat duit...........
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 ulasan:
pisang nangka buat pengat/digoreng sedap sungguh....kat umah wak cuma ada pisang kelat air...
Pisang nangka ngan pisang bakar lain yr
Catat Ulasan