IKUT MENGIKUTI

Ahad, 24 Julai 2011

TERUNG TELUNJUK

Biji benih terung telunjuk mudah membiak.Perhatikan foto diatas....buah terung telunjuk menunjukkan tanda tua, dimana buah telah bertukar warna,dari warna hijau menjadi kuning. Perlu dibiarkan beberapa hari agar ia menjadi kering.

Setelah menjadi kering,amatlah mudah untuk disemai kemudian dialih ketanah atau kedalam pasu besar.

Buah terung telunjuk merupakan sejenis terung dicelor untuk dimakan sebagai ulam. Ada juga yang memakan sebagai ubat.

Bagi mereka yang gemarkan masak asam tentu lebih maklum akan keenakan terung telunjuk....dimasak bersama ikan.

Istimewa terung telunjuk.....kadang-kadang tumboh melata....beranak pinak....subur tak perlu dibaja........

16 ulasan:

missSenget berkata...

nyum2...

tak penah rasa..

kuning dia menggoda..

zul permatang badak berkata...

miss senget...
tak pernah rasa?......gi beli kat pasar tani.......

kuning?....tu kaler dah tua.....
kuning?....macam logo pengenalan miss senget.....

kpah k-poh berkata...

tok minat make terung..

zul permatang badak berkata...

kpah k-poh..

huiii....celor...letak atas nasi, masa nasi nok masak...

lepas tu.....cicah sambal...
atau budu.....

mmm...sedap...

Norgadis Labuan berkata...

Tanamaman sendirikah tu tuan?

Melati Qistyna's Mummy berkata...

x penah tgk real.. :P


adekah kecil dari terung kaler pepel itu? :) boh lam asam pedas sedap kot...hehehhe

ibuintan berkata...

kalau orang negeri sembilan gulai terung telunjuk ni dengan ikan keli salai ataupun daging salai masak lemak cili api... best sangat

zul permatang badak berkata...

Norgadis Labuan..
bertani untuk menghiburkan hati....riang dikelilingi hijau sayuran.....

mengisi masa agar tidak terbuang....

Norgadis....lama tak ada sajak terbaru....sibuk ya...

zul permatang badak berkata...

melati qistyna mummy....
ya....kecil... besar jugalah dari jari telunjuk....
waktu muda bewarna hijau.....memang sedap bubuh dlm asam pedas.....

zul permatang badak berkata...

ibuintan..
masak lemak cili api....huh..pedas tu....pedas negeri...memang pedas..
kita akan cuba masak....mcam tu...

KELI OH KELI berkata...

uiks...x pernah tgk ni....nampak macam sedap nehhh....best la blog abg zul...boleh kenal bnyk jenis tumbuhan...teruskan!

zul permatang badak berkata...

keli oh keli..
yes...nampak senang ...tapi saya dah jadi wartawan tak bergaji...asyik interview pokcik dan mok cik...tanya orang2 lama.....selain merujuk kamus dewan memperlengkapkan fakta tentang pokok2 ni....

selain pengalaman menanam sendiri.....pergi menyangkul pun bawa kamera.Menyimpan jadual bila agak pokok2 jiran sebelah...berbunga dan berbuah...

meronda...ronda2....minta izin tangkap gambar.....kadang2 tu segan...
...apa ke faedah...ambil gambar pokok hutan...tu....pelbagai tangapan...dan nilaian berbeza...

walau apapun keli oh keli....hobi manusia ni berbeza.....o.k.....jumpa lagi.....

sayangsayangibu berkata...

masak campur tempoyak, cili api, air ,letak daun kunyit, ikan kembung perggghhh.. sodap!!!

zul permatang badak berkata...

sayang2ibu...
sekarang ni musim durian....ya ..masak campur tempoyak...ikan kembung tu, tapi biarlah ikan segar.....baru ada rasa manis...

eh...haa...ada satu idea...kalau buka kedai makan.....masak cam gini..........
tentu.....ramai pelanggan.......

Adry@Daun berkata...

As salam cikgu,
Kelmarin sy dh dtg tgk buah terung ni tp x smpt nk komen.. Ptg ni br blh komen.. Sy x penah tgk terung telunjuk ni. Terung yg dicelur atau dibakar dn cicah budu..perghh sedap tak terkata..haha..

zul permatang badak berkata...

adry...
bagus makanan bercelur ni.....berkhasiat, dicicah budu yg sudah tentu mengandungi zat gizi....

budu,...budu.....sarapan nasi dingin....gaul budu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...