Bacang tapi dalam loghat Kelantan disebut Macang. Bagi penulis buah bacang sedap dimakan ketika putik walau pun masam tapi bila dah digaul dengan ikan yang dipanggang tawar, kelapa,bawang dan juga sedikit cili............ringkasnya buat kerabu. Memang tak pernah berbaki,jika kehabisan nasi masih tersenyum kerana berpeluang untuk meratah.
Mengupas kulit bacang memang penulis malas. Memotang buah bacang pun kena ada caranya,tidak boleh memotong sesuka hati, hirisan secara songsang menjadikan buah bacang berserabai dan tidak cantik untuk dihidang.
Dalam sebiji buah bacang ada satu bahagian yang paling sedap...........cuba teka dibahagian yang mana? selalunya jika menungggu ibu menghiris buah bacang penulis berebut dengan adik2 yang lain minta didahulukan.............Masih penulis ingat ibu menyebut.....Ha ....dah siap kupas, siapa nak .....KEPALA DUSUN.....
Atas,bawah, tepi,kiri atau kanan..............cuba teka..............bahagian yang mana kepala dusun......
20 ulasan:
buah ni kalau sebiji pun dah satu rumah baunya...sy pun suka sgt..buat sambal bacang lagi sedap...
tp bahagian mana yg paling sedap tk pulak sy tahu..yg saya tahu semua sedap..:)
Nyanyisunyi...
bahagian tu kurang berserabut,lembut dan menjadi kebanggaan ....bila ada diantara kami berjaya memujuk ibu........
untuk berlaku adil ibu bahagikan dua bahagian........
hari ni sya di kampung masak ikan keli salai campur bacang
baru hari ni dengar kepala dusun
buat sambal bacang sedap ni............yummy!!1
sayangsayang ibu,
keli salai, itu yang sedap....
kepala dusun.......tuan empunya dusun......jadi tuan berhak makan dulu.....makan yang elok2.....he...he..
keli oh keli
sambal.....oo...suka makan sambal keli ni,......
best.....keli goreng bercili......
As salam cikgu..,
Buah mace br luruh ko di Pehe? Kat sini dh hbis musim..lo ni buah mokte dok tgh meroh.. Haha..palo dusun...maso kecik2 mmg jd rebutan kami adik beradik.. Bila ada 4 org kita blh blh kpd empat bhgn.. Ada 2 org, belah 2 je. Part palo dusun yg plg manis pd buah mace. Nk saya jwb bhgn mana kepala dusun tu? Rasanya baik beri pd org yg blm tau istilah ni..hehe..
Adry,
Sayo meme toksir royat.....sayo sajo nok surut adry jawab....Hey..sapa sari-too-much sayo tunggu adry masuk komen.......
comel-comel kito wi koere lain jawab...
kalu dio betul2 oghe kelate dia tahu.....sbb palo dusun meme manis dan lembut....dio tok serabut...dgn urat bacang....
demo duk diam deh.....
gi mano habih gu-gu kelate ni....senyap tuuupah.....
ambo tok tahu mano palo dusun...ambo orghe London..!!! heee...Tapi..kalu maso kecik dulu..kalu koyok buoh ni..ambo nok hok kak butir dio tu..mek tok kikih abih la buoh tu..tingga hok tepi2 kiri kane..
tentu ler bhgn bawah yg paling lembut n manis! hehehe.. zul! tolong pos 4,5 bijik kt i.. bole? kt kg i skrg ni da pupus buah ni.. hehe
bau2 bacang...lm xmkn buah nim...
satu entri yang informatif dan mengembalikan nostalgia.
terima kasih kerana sudi follow. saya dah follow balik.
dulu pernah saya buat satu entri ttg bacang tapi dari perspektif yang berlainan. kalau sudi jengahlah kat alamat di bawah.
http://al-lavendari.blogspot.com/2010/06/kenapalah-buah-ni-mahal-sangat.html
kpah-kpoh...
berehi butir macang deh...jago2 kalu hok buruk ado ulat......kumbang buah..eee...gerun..
Hatiku baik..
bau2 bacang....saudara2 jauh....
bau2 durian....saudara dekat kut...he...he...
ida zuraida...
betul.....yg bahagian bawah orang panggil KEPALA DUSUN.....manis lembut dan tidak berurat....he...pakai terjah ya....atau ada org kelate royat...
4/5/biji....pos kat sana....musim dah habis....tapi tahun depan kalau berbuah.....kena tanya pokok, nak berbuah lagi ke...tak.....
tapi buah ni manis....kencing manis nanti....Doc...marah...jaga kesihatan laaa.....
al-lavendari..
ya....saya akan ke web....tu.....
saya pun sering juga singgah...DI...Al-lavendari.....ramai juga kawan2 blogger komen disana.......bertukar pandangan serta pendapat.....
selamat menulis....slmt menyambut bulan Ramadhan yg bakal tiba......
walau ada yg dah jawab betul, kita nak gak teka...hehehe. paling sedap, bhgn paling bawah :P
Melati Qistyna's Mummy..
Ya....betul, bahagian bawah..orang tua,panggil KEPALA DUSUN......arwah nenek cakap, mu semuo kalu berebut aku tak hiris bacang ni.......
ha...padan muka.....ada ya merajuk....
Pok cik Zul...Kepala tuuu..bukan kat atas ke??? mcm mana pulak jadi kat bawah?? hahhaaaa...
kpah kpoh..
palo dio buleh pusing2.....sebab sedap dan manis....budok2 berebut tu......
kalu macang tu ..saya koyok sediri.......palo dusun tu.....soheh hok sayo.....
Catat Ulasan